ZDROWIE

zdrowie z dr soltan

nie tylko dla siebie


 Podaj adres e-mail i zapisz się!
 Co tydzień nowe informacje!!!

Nasz NEWSLETTER:




Mleko krowie

Mleko i jego przetwory są popularnymi produktami spożywczymi, czy jednak dla każdego?

Mleko jest uznawane za wartościowe, ponieważ zawiera tanie białko, wapń, witaminy A,D,E,K  i z grupy B.

Mleko krowie jest pożywieniem młodych osobników innego gatunku i znajdują się w nim obcogatunkowe białka:  alfa-globulina, beta-globulina, kazeina i ponad 100 innych składników, które mogą wywoływać alergie. Dla małych dzieci najlepsze jest mleko matki, a dla starszych mleko nie jest  niezbędnym składnikiem diety.

Objawy nietolerancji i alergii na mleko to kolki, wzdęcia, biegunki, szorstka, zaczerwieniona skóra, kaszel, katar, wymioty, częste infekcje górnych dróg oddechowych. Coraz więcej badań wykazuje związek spożywania mleka z takimi chorobami jak astma, nowotwory, choroby krążenia, osteoporoza, choroby z autoimunoagresji, procesy zapalne tkanek. Białka mleka osłabiają system odpornościowy.

Część ludzi nie ma enzymów trawiących składniki mleka – laktozę i kazeinę.

Dlatego łatwiejsze do strawienia są produkty mleczne poddane fermentacji – kefir, jogurt, maślanka, twaróg.

Inny problem to nieodpowiednia proporcja wapnia do fosforu, co może prowadzić do odwapnienia kości. Są inne żródła wapnia takie jak sardynki, szprotki, śledzie, jarmuż, fasola, orzechy włoskie.

Dlaczego osteoporozy jest najwięcej w krajach, gdzie spożywa się najwięcej produktów mlecznych?

Mleko promuje się od dawna, jednak nowoczesne metody badawcze zmieniają naszą wiedzę o jego wpływie na ludzki organizm.

A co z produkcją mleka i jego przetworów?

Krowy są hodowane w wielkich oborach, gdzie nawet nie widzą trawy, żywione są przemysłowo produkowaną, nienaturalną dla nich paszą, otrzymują hormony i antybiotyki. Takie mleko trafia do mleczarni gdzie jest poddawane wysokiej temperaturze  (UHT), która niszczy część witamin i enzymy.

Masło i sery żółte są produkowane z dodatkiem tanich tłuszczy roślinnych takich jak palmowy oraz barwników, polepszaczy.

Jogurty i kefiry zawierają mnóstwo cukru, barwników, aromatów, skrobii, gum, z niewielkim dodatkiem pulpy owocowej.

Nawet czytanie informacji o składzie nie pomoże, ponieważ ostatnie badania pokazują, że 60% jogurtów nie zawiera tego, co podaje producent.

Często z mlekiem kojarzy nam się sielski obrazek krowy na pastwisku, pienistego mleka prosto od krowy – to już historia.

Polacy wydają średnio 10 miliardów złotych rocznie na produkty z mleka, jest więc o co walczyć dla przemysłu mleczarskiego i handlu.

Należy obserwować swój organizm, można zastosować dietę eliminacyjną lub zbadać alergię pokarmową typu 1 i 3 oraz nietolerancję laktozy, ale czy warto?

Do każdego z nas należy decyzja – co z tym mlekiem?

Osobiście mam nietolerancję laktozy, więc mleka nie piję. Rzadko jem twaróg, ser żółty i jogurty ekologiczne.

A mam prawidłowy skład kości i jestem zdrowa...