ZDROWIE

zdrowie z dr soltan

nie tylko dla siebie


 Podaj adres e-mail i zapisz się!
 Co tydzień nowe informacje!!!

Nasz NEWSLETTER:




CZWARTY TYDZIEŃ PROGRAMU

Witam,

w tym tygodniu chciałabym abyśmy skupili się na oddychaniu i śnie.

Zazwyczaj nie myślimy jak należy oddychać oraz nie oceniamy swojego snu. A to ważne aspekty naszego życia.

Większość z nas oddycha nieprawidłowo, płytko, więc dostarcza mniej tlenu co powoduje znużenie, rozdrażnienie, bóle głowy, obniżenie zdolności intelektualnych i odporności. Aby nauczyć się głębokiego oddychania trzeba położyć rękę na brzuchu i wciągać powietrze powoli nosem co podnosi rękę a wydychać ustami podczas gdy brzuch się zapada. Głebokie, powolne oddychanie dotlenia cały organizm, uspokaja, zmniejsza stres, złość, obniża ciśnienie, zwiększa poziom energii, koncentrację, pamięć, odporność, usuwa toksyny, odmładza. Dlatego dobrze jest kilka razy dziennie wykonać parę głębokich oddechów, szczególnie gdy czujemy się zestresowani i zmęczeni.

Równie ważny jest sen. Sen pozwala odpocząć, zregenerować się. Podczas snu zwiększa się wytwarzanie bardzo ważnych hormonów: melatoniny, hormonu wzrostu. Optymalne jest 7-8 godzin snu i zasypianie przed północą. Ważne jest też gdzie śpimy. W sypialni powinno być świeże, o odpowiedniej wilgotności i temperaturze powietrze, ciemno i cicho. Łóżko wygodne, materac dopasowany do wagi i sposobu spania. Niewskazany jest telewizor, bo nie pozwala się zrelaksować przed snem i zaburza zasypianie.

ODŻYWIANIE

Wszyscy wiemy jak potrzebne jest nam białko. Rzeczywiście w każdej komórce je znajdziemy. Białko jest potrzebne do rozwoju, regeneracji, naprawy. Z niego zbudowane są enzymy, hormony,, kolagen, mięśnie, hemoglobina. Narządy, płyny ustrojowe oraz skóra także składają się z elementów białkowych.

Zalecana dawka dzienna to 0,8 grama na kilogram wagi. Żródłem białka są rośliny strączkowe, ziarna, nasiona, orzechy, warzywa, jajka, nabiał, drób, mięso, ryby i owoce morza.

Problemem jest białko zwierzęce - niehumanitarna hodowla, niszczenie zasobów i środowiska, znaczne ilości gruntów i paszy, stosowanie hormonów i antybiotyków..WHO uznało przetworzone mięso (wędliny, kiełbasy, bekon) itp za czynniki ryzyka raka grupy 1, najgrożniejszej, a czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, baranina) należą do grupy 2 A. Chcąc zachować zdrowie należy ich unikać, jeść rzadko, niewielkie ilości. Niewiele lepiej jest z hodowanym przemysłowo drobiem, rybami czy krewetkami.

Lepiej dla naszego zdrowia, środowiska, następnych pokoleń a nawet portfela jest ograniczyć produkty odzwierzęce w naszym życiu.

Rośliny mają równie dużo dobrego białka /soja, soczewica/ jak mięso.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Zabawa to także ruch - z dziećmi, przyjaciółmi, psem.  Wspaniałą formą ruchu jest  taniec. Zabawa i taniec to ruch, ale także kontakt z innymi, poprawa kondycji fizycznej, emocjonalnej, intelektualnej: uwagi, koncentracji, planowania.

ZADANIA

Jak w poprzednim tygodniu plus

  •  ocena porcji jedzenia, pory i ilości posiłków - najlepiej notować w dzienniku
  • zapisuj plan zakupów
  • dodaj rośliny strączkowe do minimum 2 posiłków w tygodniu
  • opracuj budżet: dochody, wydatki, oszczędności, zapisuj codziennie
  • posłuchaj muzyki, obejrzyj film, przedstawienie teatralne, wystawę sztuki, poczytaj 

                                                                                Jeśli nie poprosisz, nie dostaniesz

                                                                                             Mahatma Ghandi